Spolehlivý pomocník lepí a tmelí

úvod.jpg

Možná že nějaký historik v budoucnosti označí první dekádu našeho tisíciletí jako věk lepidel. Je totiž fakt, že spoustu věcí, které jsme dřív museli přitlouct, přišroubovat nebo přivařit, dnes rychle a snadno prostě přilepíme.

Odpadá tak řada dalších činností, například vrtání, a práce je neporovnatelně přesnější a čistší.
Firma SOUDAL přináší do této oblasti řadu zajímavých výrobků.



Třikrát o lepidlech

Modrý FIX ALL CLASSIC využijeme doma, na stavbě a nebo třeba v autě k tmelení a lepení savých i nesavých materiálů. Protože je svým způsobem univerzální, nahrazuje celé řady dřívějších specializovaných lepidel. Přilne totiž na beton, omítky, přírodní i umělý kámen, dřevo a dřevotřísku. Ovšem problém mu nečiní ani laminát, plasty, polystyren, PVC, korek, minerální i skelná vata, železo, olovo, zinek, měď, hliník, sklo, obklady a dlažby, sanitární keramika, porcelán, zrcadla
a mnoho dalších. Nedrží jenom na PE, PP a Teflonu.

Je to neutrální, vysoce kvalitní, pružný lepicí tmel, s nímž můžeme lepit nejen vlhké povrchy, ale dokonce i pod vodou. Venku povětrnosti odolává dobře, podobně jako nejrůznějším chemickým hrozbám. Tvrdne rychle, ale přesto zůstává pružný, je bez zápachu a plísně se mu vyhnou.

Podobně univerzální v použití je i červený FIX ALL HT (HIGH TACK) . Vyznačuje ho vysoká počáteční přilnavost za všech podmínek. Spoj je vysoce pevný, odolává stárnutí, vytvrzuje se i za nízkých teplot a také ho lze hned po aplikaci přetírat.


Ale co tam, kde slepené součástky spoj nepřekryjí, takže zůstane patrný a z nějakého důvodu ho nemůžeme přetřít? Pro takové situace by se nám hodilo „neviditelné" lepidlo. V rodině lepících tmelů Soudal je i transparentní FIX ALL CRYSTAL SOUDAL (bleděmodré balení), stoprocentně průhledný, neutrální, vysoce kvalitní, pružný lepicí tmel. Vhodný je pro spojování širokého spektra materiálů v interiéru i exteriéru. Maximální pevnost získá po pěti dnech.Ale co tam, kde slepené součástky spoj nepřekryjí, takže zůstane patrný a z nějakého důvodu ho nemůžeme přetřít? Pro takové situace by se nám hodilo „neviditelné“ lepidlo. V rodině lepících tmelů Soudal je i transparentní FIX ALL CRYSTAL (bleděmodré balení), stoprocentně průhledný, neutrální, vysoce kvalitní, pružný lepicí tmel. Vhodný je pro spojování širokého spektra materiálů v interiéru i exteriéru. Maximální pevnost získá po pěti dnech.

Na velké balení používáme standardní aplikační pistoli, ale k dispozici především pro menší opravy máme balení
FIX ALL PRESSPACK s páčkou, které nám umožňuje velmi přesné dávkování tmelu do spáry.

Práce je opravdu snadná: podklad očistíme od prachu, nečistot a nesoudržných vrstev. Stiskem spouště a pohybem ruky ve směru spáry rovnoměrně vymáčkneme přiměřené množství tmelu do spáry. Povrch hned uhladíme stěrkou nebo prstem namočeným v mýdlové vodě nebo v Jaru. Pokud by byla spára širší než pět milimetrů, uděláme lépe, když okraje tmelu vymezíme maskovací páskou. Po prvním uhlazení pásku sejmeme a znovu spáru prstem uhladíme.

Jak se s tmely pracuje

Podobně postupujeme při lepení. Množstvím naneseného lepicího tmelu určíme výsledné vlastnosti spoje, čím víc tmelu, tím bude výsledný spoj pružnější. Po vytvrzení by ale vrstva neměla být silnější, než jeden až pět milimetrů. Stiskem páčky opět Fix ALL Classic naneseme v bodech nebo pruzích a lepené materiály spojíme lehkým tlakem. Pokud chceme zachovat větší vrstvu tmelu, použijeme distanční podložky a zafixujeme po dobu potřebnou k jeho vytvrzení.

V koupelně Presspack použijeme k estetickému zakončení či utěsnění spár sanitární keramiky. Plísně se jich ani v tomto náročném prostředí určitě netknou. Okraj spár opět vymezíme maskovací páskou a pak spouští naneseme tmel, povrch srovnáme, odstraníme pásku a prstem namočeným v mýdlové vodě definitivně uhladíme.

Fix_All_2008_002.jpg
Fix_All_2008_004.jpg
Fix_All_2008_005.jpg
Fix_All_2008_010.jpg
Fix_All_2008_014.jpg
Fix_All_2008_048.jpg
Fix_All_2008_050.jpg
Fix_All_2008_051.jpg
Fix_All_2008_068.jpg
Fix_All_2008_070.jpg
Fix_All_2008_072.jpg
Fix_All_2008_079.jpg

Související odkazy

Spolehlivý pomocník lepí i tmelí - PR Český kutil.cz
Spolehlivý pomocník lepí i tmelí - Instruktážní video

Komentáře Přidat komentář

Potřebujete poradit?

Zvolte oblast použití