Havarijní utěsňování spár a střešních prvků

DSC_0009.JPG

Při naléhavých a havarijních opravách je potřeba utěsnit spáry nebo praskliny s mokrým povrchem nebo dokonce přímo za deště (1).




HAVARIJNÍ OPRAVY:

V těchto případech je nutno nanést do spáry dostatečné množství tmelu tak, aby ho případná tekoucí voda ihned nevymyla. Za prudkého deště raději spáru s čerstvě naneseným tmelem zakryjte.
Tmel v průběhu nanášení vtlačujte špachtlí nebo stěrkou co nejvíce do spáry, aby byla zaručena potřebná přilnavost, která je snížena díky mokrému povrchu.

Po nějaké době, již za sucha, spáru zkontrolujte a v případě potřeby tmel doplňte. Pokud budete následně poškozené místo opravovat např. přeplátováním novou krytinou, použijte tmel jako lepidlo.

SPOJOVÁNÍ STŘEŠNÍCH PRVKŮ:
V případě pružného lepení částí jako je oplechování (2), okapy, svody, parapety apod. s požadavky na trvale funkční a pevný spoj je velmi důležité dodržet základní předpoklady. 

Příprava podkladu:
Povrch spojovaných částí musí být suchý, čistý, bez prachu a mastnoty. Nepracujte za deště nebo v případě jeho hrozby. Naneste dostatečné množství tmelu na jednu plochu a části ihned spojte. Lepené části je nutno spojit dříve, než se začne na povrchu tmelu tvořit slupka (tzv. otevřený čas je uveden v technických informacích daného výrobku).

Parametry spoje:
Spojené části zafixujte, ale příliš nestlačujte, aby nedošlo k vytlačení tmelu ze spoje. Tloušťka tmelu ve spoji by měla být kolem 2mm.

DSC_0004.JPG
Silirub_N.jpg

Komentáře Přidat komentář

Potřebujete poradit?

Zvolte oblast použití