Zateplujeme pomocí lepicích pěn

PR.jpg

 „Zvažujeme s manželem zateplení našeho domu. U sousedů prováděla zateplení realizační firma. Vše vypadalo velice snadně a izolaci měli nalepenou během jednoho dne! Manžel je zručný řemeslník, domácí kutil."

Přemýšlí o tom, že by dům zateplil svépomocí a ušetřil tak peníze za řemeslníky. Zjistili jsme, že řemeslníci používali lepicí pěnu na polystyren značky SOUDAL. Chceme se Vás zeptat, zda je to opravdu tak snadné, jak se nám to jevilo, nebo existují „nástrahy“, pro které bychom měli raději volit realizační firmu?“

takový dotaz zaslala paní Malá z Bohumína na info@soudal.cz.


Zkušení  technici ze zastoupení značky SOUDAL potvrzují, že zateplit si dům polyuretanovými lepicími pěnami zručný kutil skutečně zvládne.

Lepicí pěny na polystyren znamenají průlom ve způsobu zateplování. Doposud běžně užívaná cementová lepidla předčí ve všech zásadních ohledech. Paní Malé i ostatním, kteří zvažují zateplení svého domu, firma SOUDAL poskytla praktické rady i argumenty, proč se do zateplování pustit stále častěji používanou metodou − lepením polystyrenu lepicí pěnou.

VÝHODY LEPICÍCH PĚN

SNADNÁ DOPRAVA MATERIÁLU
Výhody lze začít vyjmenovávat již při samotné dopravě materiálu na stavbu. Místo pytlů s cementovými lepidly, složitými přívody elektřiny a vody, manipulace s míchačkou..., přivezete jen několik kartonových krabic s plechovkami lepicích pěn.

SNADNÝ VÝPOČET SPOTŘEBY
Kolik plechovek budete potřebovat k zateplení celého domu, lze jednoduše vypočítat − jedna plechovka vystačí
až na 14 m2.

BEZ ZDLOUHAVÝCH PŘÍPRAV 
Lepicí pěny jsou připravené k okamžitému použití. Plechovku stačí jen řádně protřepat a můžete začít pracovat. Není třeba po částech rozmíchávat množství sypkého základu cementového lepidla.

RYCHLÁ A SNADNÁ APLIKACE
S lepicími pěnami se pracuje rychle, čistě a pohodlně. Za den se dá polystyrenem oblepit celý dům.

POSÍLÍ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI
Díky tepelněizolačním vlastnostem samotné pěny dochází ke zvýšení efektu zateplení.

BEZ VLHKÉHO ZDIVA
Na rozdíl od cementového lepidla, které po rozmíchání obsahuje velké množství vody (1 až 2 litry na každý m2), při použití polyuretanové lepicí pěny v žádném případě stavbu nezamokříte a vyvarujete se dlouhodobě zvýšené vlhkosti v interiéru.

SNADNÉ LEPENÍ

Soudal nabízí tři varianty lepicích pěn. Jejich složení je speciálně upraveno podle toho, které místo svého domu chcete tepelně izolovat, zda základy domu, jeho stěny či střešní konstrukci.

Pěnu ETICS Bond, určenou na lepení desek fasádního pěnového polystyrenu, nanášíme v třícentimetrovém pruhu po obvodu lepené strany desky a v jejím středu do tvaru písmena M nebo W.

Pěna Peri Bond slouží k lepení extrudovaného polystyrenu pod úrovní terénu. Na desku ji aplikujeme ve svislých pruzích pětadvacet centimetrů od sebe.

Pěna Roof Bond je určena pro lepení izolačních desek při zateplování plochých střešních konstrukcí. Nanášíme ji asi v třícentimetrových pruzích cca 30 cm od sebe. V místech, kde je střecha více vystavena působení větru, tedy na okrajích plochy a v rozích, doporučuje výrobce přidat jeden pruh pěny navíc.S univerzálně použitelnou lepicí pěnou SOUDAL Bond Easy si poradíte při většině prací v systémech suché výstavby. Fixují se s ní sádrokartonové, cementotřískové, dřevotřískové a dřevovláknité desky včetně kovových plechů na všechny běžné stavební podklady.

Ideální je pro lepení tepelněizolačních panelů z pěnového i extrudovaného polystyrenu, polyuretanu, minerální vlny nebo korku. Jako by to nestačilo, můžeme ji použít místo malty při vyzdívání příček a stěn z pórobetonových tvárnic.

PRAKTICKÉ RADY

Dózu s pěnou před aplikací alespoň třicetkrát protřepejte a nasaďte na pistoli v poloze ventilem vzhůru.

Polystyrenové desky vyřežte tak, aby v rozích oken, dveří a dalších stavebních otvorů nevznikly žádné spáry.

Napěněnou hmotou, která výborně přilne ke všem podkladům, snadno srovnáte nerovnosti povrchů, třeba až v rozdílu dvou centimetrů.

Do osmi minut od nanesení pěny musíte desky přitisknout na stěnu a zhruba dalších osm minut máte na jejich vyrovnání. Již po dvou hodinách můžete začít s dalšími pracemi, jako je kotvení nebo nanášení stěrkového tmelu s výztužnou skelnou tkaninou.

Nedoporučuje se nechávat polystyren delší dobu bez zakrytí dalšími vrstvami fasádního systému. Pokud jste se zateplováním váhali do poslední chvíle, můžete před zimou nalepit polystyrenové desky, opatřit je výztužnou perlinkou a stěrkovým tmelem a na jaře dokončit práce finální fasádní omítkou nebo nátěrem.

Aplikace je možná při teplotách podkladu i okolního prostředí od nuly do 35 ˚C. Velká výhoda je, že na rozdíl od cementových lepidel lze lepicí pěny aplikovat i na vlhký povrch. Nemusíte tedy práci plánovat s ohledem na předpověď počasí.

Certifikace

Lepicí pěna SOUDAL ETICS Bond je součástí řady certifikovaných zateplovacích systémů v ČR i Evropě. Výborné vlastnosti ověřené při certifikaci umožňují tuto pěnu použít k lepení izolačních desek bez dodatečného kotvení u obytných budov až do výšky devíti metrů.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

1

Lepicí pěny na polystyren znamenají průlom ve způsobu zateplování. Doposud běžně užívaná cementová lepidla předčí ve všech zásadních ohledech.

IMG_1082x.jpg

Rychletuhnoucí lepidla představují při stavbě i nejrůznějších rekonstrukčních úpravách úplně novou dimenzi. 

Komentáře Přidat komentář

Vladimír Anděl lepení polystyrénu pěnonu bez kotvení? | 23.08.2023
Narazil jsem na tohle video https://www.zofi.cz/kdyz-nalepis-polystyren-pur-penou-nemusis-ho-uz-kotvit kde se tvrdí, že u nás neexistuje certifikovaný systém lepení polystyrénu bez kotvení. Tady vidím, že pěna Soudal ETICS tu certifikaci má. Stavěl jsem před 8 lety, kdy lepící pěny začínaly. Tehdy se hlavně rozlišoval povrch, na který se polystyrén lepí. A prý že betonový povrch tu certifikaci má. Dům mám z betonových skořepinových tvárnic, lepeno bez kotviček a troufám si tvrdit, že je to nalepené tak, že to vydrží. https://vaelektronik.cz/dum/polystyren.html Mohl by, prosím, nějaký technik do toho vnést trochu jasno? Né kvůli mě, ale kvůli ostatním, kteří zrovna staví, nebo zateplují.
SOUDAL radí lepení polystyrénu pěnou bez kotvení | 23.08.2023
Certifikovaný zateplovací systém bez kotvení skutečně současné normy neznají. Naše pěna Soudal ETICS BOND byla historicky testována na lepení EPS. Na základě výsledků testů a následného statického výpočtu, je možné ji použít pro nalepení izolantu bez kotvení v případě běžných, max. dvoupatrových rodinných domů, za předpokladu vyhovujícího podkladu. Jde vždy o rozhodnutí a odpovědnost investora.

Novinky

Potřebujete poradit?

Zvolte oblast použití